O pasmini

Povijest pasmine

Za vrijeme 1933, Stafordski bul terijeri spomenuti su u časopisu ‘Our Dogs” slijedom članka John Bull-a o borbenim psima rudara. U tom se časopisu pojavilo pismo o psima koji nisu imali pisani rodovnik. Kasne 1934 učinjen je pravi pomak, kad se u časopisu “Our Dogs” pojavilo pismo Stewart Pooleua iz Tiptona , kojim je tražio da ga kontaktiraju svi zainteresirani za formiranje kluba Stafordskih Bul Terijera. Unatoč svemu, dobio je samo devet odgovora, pa je odlučeno da osnivanje kluba pričeka neko vrijeme i upotrijebe časopis za promociju pasmine i njezinih vrlina koje nisu dolazile do izražaja radi ranijeg sudjelovanja u borbama pasa.

Joe Mallen and Stowcote Pride
Joe Mallen i Stowcote Pride
First Staffordshire Bull Terrier show, 1935.
Prva izložba Stafordskih Bul Terijera, 1935.

Otprilike tri mjeseca kasnije, Joe Dunn posjetio je Joe Mallena na poslu i pitao ga hoće li pomoći u osnivanju Kluba i može li se dogovarati sastanak u ‘The Cross Guns’ i pozvati mali broj mještana kako bi postali članovi za pet šilinga. Gđa. Mallen pristala je na prijedlog i sastanak je brzo dogovoren, a na njemu je bilo devet ili deset prisutnih, od kojih je jednome gđa. Mallen je posudila pet šilinga za članarinu! I danas znamo ta imena; troje iz skupine bili su Fred Silvers vlasnik ‘Queenie,” Jack Shaw vlasnik ‘Jim the Dandy’-i Harry Pegg vlasnik “Fearless Joe”.

PRVI CRADLEY CLUB SHOW

Prva klubska izlozba održana je nakon prvog sastanka, devet tjedana kasnije, 17. kolovoza, 1935 s g. H. N. Beilbyem u ulozi sudca. Svi ugledni psi tog doba bili su tamo, poput “Jim the Dandy” (BOS) počijem je uzoru pisan glavni izvorni standard, ‘Cross Guns Johnson,’Koji je šest mjeseci kasnije osvojio prvu nagradu za Prvaka pasmine na Cruftsu, ‘Fearless Joe,Njegov sin ‘Vindictive Monty’ (prvi) i ‘Game Lad.’ u kujama, bile su ‘Brave Nell,”Queenie”, te , “Lioness”. Rezultati su:: Open Dog and Best in Show ‘Jim the Dandy,” 2, ‘Game Lad,” 3, ‘Cross Guns Johnson,Resezerva . je bio ‘Vindictive Monty,U kujama 1, ‘Brave Nell,” 2, ‘Queenie,” 3, ‘Lioness,Resezerva . ‘Victorious Lass.’ Posebne nagrade, osim za najboljeg psa i kuju, bile su za najboljeg drugog dobitnika, a za najboljeg psa starijeg od četiri godine proglašen je ‘Game Lad.’

Show dog and his exhibitor, back in the day
Ondašnji izložbeni pas

CRUFTS 1936

Još jedan važan događaj za Staforde, jer je ovo bio prvi put da se naša pasmina prikazala, i mnogo

pažnje im je poklonio čovjek koji je do tada puno čuo o pasmini. G.. Joe Dunn, tajnik i osnivač kluba bio je zadužen za ocjenjivanje. Proglasio je . Joea Mallenovog ‘Cross Cross Guns Johnson’ za najboljeg psa pasmine i Tom Wallsovu kuju ‘Brother of Looe’ za najbolju kuju. Nažalost, pas uginuo ubrzo nakon toga i da nije ostavio potomstvo. To je bila tragedija koju je bilo moguće izbjeći, i bez sumnje je značilo veliki gubitak za pasminu.

1937 show
1937 show
crufts1939
crufts 1939.

Sljedeći veliki događaj koji se održao bio je vrlo publicirani show nazvan Wembley National Show održan u suradnji s Star Dog Tournament. (Londonske večernje novine). Ovom izložbom upravljao je g. Leo Wilson, veliko ime u kinološkom svijetu i svjetski sudac. Datum, 2 listopada, 1936, i u dva razreda su prezentirani Stafordi, od kojih je jedan razred imao 24 natjecatelja, jer su vrlo poznati psi bili su uključeni.

Dobro se sjećam dolaska Cradleya s tim psima na Wembley Way. Pitao sam se kako im je bilo na putovanju, budući da su svi bili živahni i i u dobrom raspoloženju . Dva kandidata bila su “Barham” u vlasništvu Jacka Barnarda i “Cloth of Gold”. Jack je do tada kupio „Jim the Dandy“ i prezentirao ga zajedno sa ostalima. Dobro poznati all round sudac, G.. Jas. Saunders, bio je sudac za Staforde, a za najboljeg psa i Prvaka pasmine izabran je novopridošli pas u vlasništvu gospođice Joan Elliott odličan tigrasti ‘Bocking-Joseph’ dok je ‘Game Lad’ dio drugi. Najbolja kuja bila je ‘Timyke-Mustard’ čiji je otac bio ‘Game Lad’ Joe i gospođa. Lil Mallen postali su nam prijatelji, i to se tijekom godina razvilo u stvarnu prisnost, ali s radi gubitka “Cross Guns Johnsona” Joe se udaljio od stvari i događaja, no ubrzo je dobio mladog psa registriranog kao ‘Game Bill’ kojega je kasnije prodao Dan Potteru. Ovaj pas kasnije je proglašen prvakom pamine na Crufts-u 1937 kod sudca Phil Deea.

Gentleman_Jim_sbt
Gentleman Jim

Međutim, 25. svibnja iste godine, „Gentleman Jim” je došao na svijet, uzgojen od Jack Dunna. Jimov je otac Brindle Mick, od koga je osnovana dobro poznata M linija, i sasvim slučajno, taj je pas bio puni bratCross Guns Johnsonu.To je Joea učinilo vrlo sretnim i pomoglo mu nakon njegove prethodno loše sreće. Pokazalo se da je to bio drugi dobar početak, kao što je povijest dokazala. Ranije, 1. siječnja, 1936, Također sam uzgajio leglo koje je uključivalo tigrastog psa kojeg sam registrirao kao ‘ Game Laddie,a kasnije je učestvovao na Cruftsu 1938 na kojem je ‘Gentleman Jim’ upisan u razred štenadi. Proglašen je za najljepše Staford štene, dok je ‘Game Laddie’ bio Prvak pasmine. Sudac je bio G.. H. N. Beilby. Dobro je poznato da je ‘Jim’ bio prvi prvak naše pasmine; zapravo, on i ‘Laddie’ bili su jedini šampionski psi koje su izlagani, prije rata.

Stoga, pretpostavljam, kako je tada sve počelo, i nastala je druga formacija Južnog kinološkog društva, čija je prva izložba održana 1. svibnja, 1937, sudac je svima dobro poznat G.. Jas. Saunders, koji je imao 76 i upisanih pasa 21 izlagača. Danas ima mnogo Stafford klubova u Velikoj Britaniji i diljem svijeta. Siguran sam, sa su Stafordi postigli tako visok status popularnosti od tog sićušnog početka sredinom tridesetih izuzetan, uz gotovo nevjerojatan podvig vrijedan filma.

ŽELITE NAUČITI VIŠE? >>> PRIKLJUČITE SE NA DRUŠTVENE MREŽE

Pratite nas >>>