O pasmini

SBT General Info
Panda na Wikipediji

O pasmini

Stafordski bul terijertakođer poznat kao; Stafford ili SBT, je kratkodlaka pasmina , mali su do srednji psi. Pasmina je nastala u Staffordshireu, u Engleskoj i sjevernim dijelovima Birminghama.
SBT je najprije nastao križanjem BuldogaBlack and Tan terijera, s vremenom su se ukrštale druge pasmine radi poboljšanja učinkovitosti. Sredinom 19. stoljeća u viktorijanskoj Engleskoj, ovaj pas je korišten;za kontrolu štetnika i borbe pasa.

James Hinks iz Birminghama, u Engleskoj bio je začetnik pasmine Bull terijer koji dijeli isto porijeklo kao i SBT. Kao uzgajivač, Hinks je igrao značajnu ulogu u usavršavanju Stafordskih Bul Terijera, a pasmina je “prepoznata kao jedna od najuspješnijih i najupornijih.”[3] Nakon zabrane borbi pasa i borbe u jamama 1835, stavovi su se promijenili , a to je u tijeku nekoliko stoljeća, rezultiralo generacijama odgovornog uzgoja i daljnjim usavršavanjem pasmine Stafordski Bul Terijer kao popularnog obiteljskog kućnog ljubimca i psa za pratnju .

Tek 1930-ih Kinološki klub (KC) u Velikoj Britaniji Stafordske Bul Terijere priznaje kao pasminu. Rana povezanost SBT sa borbama pasa bila je najveća prepreka , ali pasmina je na kraju stekla priznanje kao “prekrasan obiteljski ljubimac”[1] i dodana je u registar pasmina. SBT je prvi put stiglo u Sjevernu Ameriku 1880-ih, ali dugo nakon toga, tek 1974 je Američki kinološki klub (AKC) prepoznao Stafordskog bul terijera kao pasminu.[3]

Prvi SBT show
zanimljivosti

Često postavljana pitanja

Staffordi su doista vrlo inteligentni psi. Ono što ih čini posebnim jest njihov “uvijek želim ugoditi “ stav. U pravim rukama, Stafordske Bul Terijere je lako obučiti, ali uvijek morate imati na umu da često testiraju koliko im je dozvoljeno. Također, znaju biti malo tvrdoglavi, pa se i to mora uzeti u obzir.

Stafordski Bul Terijer je generalno zdrava pasmina, ali mogu patiti od nekoliko nasljednih zdravstvenih problema. Stoga, naglašavamo važnost testiranja pasa koji se koriste za uzgoj.

U današnje vrijeme dostupan je test za nasljedne katarakte (HC) i L-2-hidroksiglutarična acidurija (L2HGA).

Kako su Stafordski Bul Terijeri uglavnom vrlo zdravi psi srednje veličine, imaju prilično dug životni vijek. Ako se o njima dobro brine i uz odgovarajuću prehranu, Staffordi mogu živjeti oko 14-15 godina, ili čak i duže.

NISU opasni! Nepoželjno je, to što neodgovorni ljudi dovode njih ili bilo koju drugu pasminu na zao glas, prezentirajući ih opasnima. Pasmina je idealne veličine i zabavnog karaktera. Oni su pametni, iako tvrdoglavi, pa ih to ponekada čini zahtjevnima.

Imajte na umu, da je u nekim zemljama pasmina zakonski limitirana. U Hrvatskoj, registrirani stafordi čine iznimku od pravilnika o opasnim psima, ali samo ukoliko su čistokrvni (s rodovnikom) i posjeduju test socijalizacije.

NE! Stafordski Bul Terijer je daleko manji i lakši od Pit Bula . Osim velike razlike u veličini, također postoji velika razlika u karakteru.
Stafordske Bul Terijere priznaju sve kinološke organizacije (FCI), dok Pit Bullove ne.

WANT TO LEARN MORE? >>> CONNECT ON SOCIAL

Follow us >>>