Ishrana Staforda

Tema prehrane preširoka je da bi se mogla raspraviti na samo jednoj stranici, pa ćemo pokušati samo u najkraćim crtama ukazati na našu filozofiju.

Molimo Vas, koristite zdrav razum pri hranjenju vašeg psa i svakako potražite savjet svog veterinara. Ipak, imajte to na umu da nisu svi veterinari dovoljno educirani (u smislu nutricionizma) da vam pruže odgovarajuću podršku ako se odlučite za vrsti prilagđenu prehranu. (Mi smo iznimno sretni što imamo izvrsnog veterinara koji prati zbivanja!) Također, zapamtite da nisu svi psi isti, i oni imaju svoje individualne potrebe.

Kao što je ranije spomenuto u uvodu, naši psi se hrane hranom koja odgovara mesojedima; sirovim mesom ako imamo priliku uzeti svježe meso iz lokalnog uzgoja, kuhanim ako je kupovno. Ako hranimo dehidratom, držimo se provjerenih rješenja za uzgajvače (sa smanjenim udjelom žitarica, uz visok sadržaj mesa). No, čak ni naši psi ne jedu svi jednake obroke. Svaki od njih ima prehranu prilagođenu njegovim potrebama. 

BARF

BARF je alternativna sirova prehrana namijenjena kućnim ljubimcima, a koja se sastoji od sirovog mišićnog mesa i sirovih mesnih kostiju, kao i od povrća i voća. Regals i Royals psi su hranjeni raznim svježim mesom (govedina, janjetina, piletina, konjetina, riba) kuhanim povrćem, sirom, jajima…;

Nikad ne hranimo svježom svinjetinom, zbog bolesti Morbus Aujeszky (pseudobjesoća, više informacija ovdje )

Sirova prehrana najčešća i najpopularnija prehrana za pse. Hrana se može pripremiti kod kuće, od raznolikih sastojaka, kako bi se osigurale preporučene količine neophodnih hranjivih tvari. Dodavanje sjemenki i orašastih plodova, te voća i povrća psećoj prehrani donosi mnoge prednosti, te se pokazalo korisnim prilikom formuliranja cjelovite i uravnotežene sirove prehrane.

Ključ sirove prehrane je uravnotežiti je s vremenom – jedan obrok može sadržavati više koštanog sadržaja, drugi više mesa ili organa. Približni omjer kojem se ukupno teži bi trebao biti 80% meso, 10% jestiva kost, 5% jetra, 5% drugi organi. (Hranjenje cijelih životinja daje najbolje rezultate).

Također, imajte na umu da prehrana sa sirovom hranom nije prikladna za svakog psa. Ako se odlučite hraniti sirovim, odvojite vremena da naučite kako to ispravno raditi.

Više o sirovoj prehrani možet pročitati ovdje.

DOMAĆA KUHANA HRANA

KUHANI OBROCI

Kuhana prehrana je druga opcija, mi kuhamo kad nemamo meso iz poznatih izvora ili svježe ulovljenu ribu. Kuhanje smo započeli nakon lošeg iskustva s kupovnim mesom za humanu konzumaciju, koje je bilo tretirano hormonima i / ili antibioticima. U tom trenutku naš je veterinar (vrlo nježno) izjavio da psi naravno trebaju jesti meso, ali – ako je to meso masovno proizvedeno i nismo sigurni u njegov kvalitet, obrok treba lagano prokuhati. Ako se odlučite hraniti samo kuhanim, trebate psu osigurati kalcij iz drugih izvora, ali teško je točno znati koje druge hranjive tvari (prisutne u svježim kostima npr) mogu nedostajati u kuhanoj prehrani bez kostiju.

Također, kuhanje uništava ili smanjuje određene hranjive tvari, poput vitamina C i E, i taurina. Kuhanje u vodi također izdvaja minerale, iako se to može riješiti hranjenjem s vodom u kojoj se obrok kuhao. Lagano kuhanje na nižim temperaturama ima manje utjecaja na hranjive vrijednosti od kuhanja namirnica dok se one ne raskuhaju.

Više o prehrani kuhanim obrocima možete pročitati ovdje.

SUHA HRANA ZA PSE

Postoje mnoge prednosti i nedostaci kada je riječ o suhoj hrani, navest ćemo samo nekoliko..

Plus /// Suha hrana je prikladana i lako se dozira, lako se čuva i lako se koristi na putovanju (to je jedan od glavnih razloga zašto ga mi nekad koristimo). Dehidrat je također dobar mamac za trening, lako ga je nositi u džepu. Hranjenje dehidratom je pojednostavljeno, većina deklaracija za hrani za pse daje smjernice za hranjenje. Proizvođači rade istraživanja i trude da omogućiti vlasnicima ljubimaca proizvod koji zadovoljava nutritivne potrebe. Dehidrat dolazi u raznim varijantama, postoje recepture prilagodjene štencima, odraslim psima, aktivinim psima, kao i posebne veterinarske dijete koje zadovoljavaju vrlo specifične potrebe. 

Na tržištu se mogu pronaći odlični dehidrati sa odličnim sastavima, treba samo odvojiti vrijeme da nađete što odgovara Vašem psu. 

Minusi /// Da budem iskrena, neke marke dehidrata su zaista nekvalitetne. Ovdje u prvom redu mislim da superjeftine supermarket varijante. Loše marke dehidrata mogu sadržavati upitne dijelove životinja, mrtve ili bolesne životinje, ljepila, kemikalije, konzervanse, aditive, sredstva za obradu, boje za hranu, uspavane životinje i sl. Trenutno se hrana za pse od žitarica oglašava kao najbolja moguća stvar, ali da li je to baš tako? FDA istražuje moguću povezanost između kardiomiopatije kod pasa (DCM) i pasa hranjenima hranom za pse bez žitarica. Zabrinjavajuća je ona koja sadrži mahunarke, poput graška ili leće,  ili krumpir naveden kao primarni sastojak.

Ako se odlučite za suhu hranu za pse, trebali biste naučiti čitati sastojke. Odaberite hranu s mesom ili mesnim obrokom kao prvim sastojkom. “Meso” može obuhvaćati skeletne mišiće životinje kao i tkivo iz srca, dijafragmu, i jednjak, između ostalog. Također može sadržavati masnoće i iznutrice kao što bi sadržavalo i meso namijenjeno ljudskoj prehrani.

„Mesni nusproizvod,” s druge strane, su nedefinirani dijelovi životinje bez udjela mesa, a mogu uključivati pluća, bubrege, mozak, krv, kosti, i slično. Pazite da prvi sastojak nije zrno, krumpir, ili povrće, poput mljevenog kukuruza. Samo zato što je kukuruz (mljeveni) probavljiv , to ne znači da ima visoku hranjivu vrijednost.

Ako mislite da trebate prebaciti psa na prehranu bez žitarica jer sumnjate da vaš pas ima alergiju na hranu, posjetite svog veterinara prije bilo kakvih promjena. Iz našeg iskustva, žitarice nisu loše za pse. Pri odabiru formule hrane za pse držimo se “zdravije “ opcije poput hrane od ribe + riže.

Pri narudžbi Nekmar proizvoda možete ostvariti 10% popusta uz kod regalsandroyals

ŽELITE SAZBATI VIŠE? >>> PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Pratite nas >>>